Zupa pieczarkowa jest chyba trochę niedoceniana. Często jemy rosół, pomidorową czy jarzynową, a o pieczarkowej się zapomina. Nie gościła zbyt często w moim domu, ja teraz zresztą też zbyt często jej nie robię, a jest pyszna. Trzeba to zmienić;)
Składniki:
- 500g pieczarek
- 350g mięsa (łopatka, kurczak, wedle uznania)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 seler
- 1 cebula
- ziele angielskie
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz
- śmietana, mąka
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
1. Umyć mięso, pokroić na małe kawałki. Wrzucić do wody, gotować. Usunąć "szumy".
2. Dodać liść laurowy, ziele angielskie.
3. Oskrobać marchewki, pietruchę i seler. Pokroić. Dodać do mięsa.
4. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do zupy.
5. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć, dodać do zupy.
6. Przyprawić.
7. Można dodać śmietanę i mąkę do zagęszczenia zupy (w osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z niewielką ilością zupy i dopiero potem powoli dodajemy do garnka).
8. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
9. Można podawać samą lub makaronem jako bardziej treściwą wersję.
1 komentarze:
u mnie zupa pieczarkowa zawsze jest 1-2 razy w miesiącu w piątek jako zupa jarska;) można powiedzieć, że gotuję ją zupełnie inaczej;)
Prześlij komentarz