wtorek, 17 września 2013

Tarta z ciasta francuskiego z mozzarellą i kiełbasą

Przyznaję, że trochę oszukuję, robiąc tartę z ciasta francuskiego. Ale kiedy znajomi dzwonią, że przyjdą lada chwila, sprawdza się doskonale. I najważniejsze - wszystkim smakuje:)





Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 kulka mozzarelli
  • kiełbasa lub parówki, co kto lubi
  • ser żółty
  • pomidor
  • 100 ml śmietany 
  • 2 jajka
  • bazylia
  • sól, pieprz




Sposób przyrządzania:
1. Formę wyłożyć ciastem francuskim.
2. Mozzarellę, kiełbasę, ser, pomidor pokroić.
3. Śmietanę wymieszać z jajkami i przyprawami.
4. Ciasto francuskie podpiec chwilę (około 3 minut) w 180 st. C. Wyjąć, wyłożyć na nie wszystkie składniki, zalać śmietaną z jajkami. Wstawić ponownie do piekarnika na 30 minut.

2 komentarze:

Całkiem apetycznie wygląda, ale nie lubię kiełbasy, musiałabym czymś innym ją zastąpić :) Jakieś propozycje? ;)Pozdrawiam :)

Trafia w mój gust. Całkiem ciekawy przepis.

Prześlij komentarz