sobota, 21 września 2013

Francuskie kieszonki z dodatkami

Naprawdę wyśmienity pomysł na szybkie śniadanie lub kolację. Dodatkowo można samemu wybrać swoje ulubione składniki lub przyrządzić po prostu z tego, co się ma w lodówce;) Smacznego!





Składniki:
  • ciasto francuskie - z jednego płata robię 8 kieszonek
  • 2 plastry żółtego sera
  • 8 plasterków wędliny
  • 1 pomidor
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • bazylia, sól
  • żółtko







Sposób przyrządzania:
1. Ciasto francuskie pokroić na 8 kwadratów.
2. Na każdej części ułożyć dodatki, przyprawić.
3. Złożyć kwadraty i widelcem zlepić brzegi.
4. Posmarować z wierzchu żółtkiem.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez około 10 minut.

Inne dodatki, których używam to mozzarella, ser pleśniowy, drobno pokrojona kiełbasa, brokuł... Wszystko według gustu:) 

2 komentarze:

Prześlij komentarz