czwartek, 22 sierpnia 2013

Przepis podstawowy na naleśniki

Przepis na klasyczne naleśniki, które zawsze się udają! Pamiętajcie, by patelnia było odpowiednio nagrzana i czysta (zapobiegnie to przywieraniu naleśników do patelni).





Składniki na naleśniki:
  • 1 szklanka i 2 pełne łyżki mąki pszennej (ok. 200g)
  • 1 szklanka mleka i wody (po 200ml)
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • olej
  • cukier (ewentualnie)

Przygotowanie naleśników:
  1. Mąkę wsypać do miski (najlepiej przesiać przez sito), dodać jajka, sól, mleko, wodę oraz olej (+ew.cukier). Wszystkie składniki wymieszać (można za pomocą miksera) i odstawić gotowe ciasto na 30 minut, by "odpoczęło". 
  2. Patelnię rozgrzać (w zależności od typu patelni z odrobiną oleju lub bez).
  3. Wylać ciasto (porcjami) na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron  na złoty kolor. Smacznego!
  4. Z podanych składników wychodzi ok. 6-7 naleśników o średnicy 24cm. 


2 komentarze:

Dobry przepis na naleśniki to podstawa :)! A później z dodatkami można się dowolnie bawić...;)

Tak przepis na naleśniki to podstawa, a potem można cudować do woli!
Pozdrawiam!

Prześlij komentarz