niedziela, 25 sierpnia 2013

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Koniec lata, czyli czas na śliwki! Tym razem w wersji z budyniem ;)






Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru + 4 łyżki do budyniu
  • 2 łyżeczko proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • około 700g śliwek
  • cynamon
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 l mleka


Sposób przygotowania:
1. Z mąki, jaj, masła, cukru, proszku do pieczenia i soli zagnieść ciasto. Podzielić je na większą i mniejszą część (na kruszonkę), schłodzić.
2. Ugotować budyń.
3. Umyć śliwki podzielić je na ćwiartki.
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, większą część ciasta rozwałkować i wylepić formę, formując wyższy brzeg.
5. Na cieście poukładać śliwki, posypać małą ilością mąki i cynamonem, zalać budyniem. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać.
6. Piec około 40 minut w temperaturze 180 st.C.


5 komentarze:

Jaki smakołyk <3
I nawet łatwy przepis!

idealne smaki na pożegnanie lata! :)

Podoba mi się taka wersja.
U mnie też śliwkowo - http://zwiatremipodwiatr-ana.blogspot.com/2013/08/ciasto-serowo-sliwkowe.html
Pozdrawiam =)

Ja czekam na swoje śliwki;) jeszcze tydzień góra dwa ;)

ooo tak! Ciasto z budyniem i śliwkami to coś:D

Prześlij komentarz