Koniec lata, czyli czas na śliwki! Tym razem w wersji z budyniem ;)
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jaja
- 200g masła
- 1 szklanka cukru + 4 łyżki do budyniu
- 2 łyżeczko proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- około 700g śliwek
- cynamon
- 2 budynie śmietankowe
- 1 l mleka
1. Z mąki, jaj, masła, cukru, proszku do pieczenia i soli zagnieść ciasto. Podzielić je na większą i mniejszą część (na kruszonkę), schłodzić.
2. Ugotować budyń.
3. Umyć śliwki podzielić je na ćwiartki.
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, większą część ciasta rozwałkować i wylepić formę, formując wyższy brzeg.
5. Na cieście poukładać śliwki, posypać małą ilością mąki i cynamonem, zalać budyniem. Mniejszą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać.
6. Piec około 40 minut w temperaturze 180 st.C.
5 komentarze:
Jaki smakołyk <3
I nawet łatwy przepis!
idealne smaki na pożegnanie lata! :)
Podoba mi się taka wersja.
U mnie też śliwkowo - http://zwiatremipodwiatr-ana.blogspot.com/2013/08/ciasto-serowo-sliwkowe.html
Pozdrawiam =)
Ja czekam na swoje śliwki;) jeszcze tydzień góra dwa ;)
ooo tak! Ciasto z budyniem i śliwkami to coś:D
Prześlij komentarz