piątek, 20 września 2013

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa jest chyba trochę niedoceniana. Często jemy rosół, pomidorową czy jarzynową, a o pieczarkowej się zapomina. Nie gościła zbyt często w moim domu, ja teraz zresztą też zbyt często jej nie robię, a jest pyszna. Trzeba to zmienić;)





Składniki: 
  • 500g pieczarek
  • 350g mięsa (łopatka, kurczak, wedle uznania) 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka (korzeń) 
  • 1 seler 
  • 1 cebula 
  • ziele angielskie 
  • 3 liście laurowe 
  • sól, pieprz 
  • śmietana, mąka 
  • natka pietruszki 



Sposób przyrządzenia: 
1. Umyć mięso, pokroić na małe kawałki. Wrzucić do wody, gotować. Usunąć "szumy".
2. Dodać liść laurowy, ziele angielskie.
3. Oskrobać marchewki, pietruchę i seler. Pokroić. Dodać do mięsa.
4. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do zupy.
5. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć, dodać do zupy.
6. Przyprawić.
7. Można dodać śmietanę i mąkę do zagęszczenia zupy (w osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z niewielką ilością zupy i dopiero potem powoli dodajemy do garnka).
8. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.
9. Można podawać samą lub makaronem jako bardziej treściwą wersję.

1 komentarze:

u mnie zupa pieczarkowa zawsze jest 1-2 razy w miesiącu w piątek jako zupa jarska;) można powiedzieć, że gotuję ją zupełnie inaczej;)

Prześlij komentarz