Miałam problem z niedzielnym obiadem, tym bardziej, że mieliśmy mieć gościa. Przechodząc koło stoiska z warzywami pierwszy raz nie strzelił mnie piorun pomysłu, więc poszłam po mięso, a że wybór był niewielki, to padło na mielone. Postanowiłam wrócić do warzyw i wtedy mój wzrok padł na paprykę. Tak! To dziś! Dziś jest dzień na faszerowaną paprykę:D
- 3 czerwone papryki - najlepiej wybrać kształtne, które będą same stały
- 300g mielonego mięsa
- 1 cukinia
- 200g pieczarek
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany 12%
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia, tymianek, ostra papryka
- bułka tarta
Paprykę umyć, odkroić wierzch, usunąć gniazda nasienne.
Cukinię umyć, obrać (lub nie).
Pieczarki oczyścić.
Wszystko pokroić w drobną kostkę (z wyjątkiem papryki).
Wbić jajko, dodać koncentrat i śmietanę, przyprawić, podsypać bułką tartą. Wymieszać.
Napełnić papryki, przykryć górną częścią.
Piec w 220 st.C. około 40 minut.
Skórka papryki zrobi się czarna, ale nie trzeba się obawiać, bo pod nią będzie mięciutka i soczysta;)
Podałam ją z pieczonymi ziemniaczkami. Pyszności!
3 komentarze:
Wygląda przepysznie:). Na pewno ją zrobię dla mojej rodzinki.
Paprykę bym zjadła, ale za ziemniaczki podziękuję :)
Cos takiego bym zjada...
Wyglada pysznie ;)
Prześlij komentarz